- Velkommen til Rækker Mølle Portalen

Det er skøn sommerferietid og derfor også agurketid. Der er ikke meget trafik på Rækker Mølle Portalen – ikke mange arrangementer at dække, så derfor er jeg nødt til at være lidt opsøgende efter en god historie. En sådan fandt jeg i Bølling på Damslundvej, hvor Jens Østergaard bor på fødegården.

Jens Østergaard tager gerne imod og har altid kaffe på kanden, hvis en gæst skulle lægge vejen forbi – og det sker faktisk tit; for Jens er en viis mand, og en sådan er altid god at gæste.

Når jeg fandt vej til Jens Østergaard, er det fordi jeg har hørt, at han har modtaget en 1. præmie for en af sine køer på årets dyreskue i Herning. Jens Østergaard har ikke levet af landbruget, men har siden barndommen haft en særlig glæde ved dyr. Fåreavl har hans store interesse og dertil en særlig race indenfor køer: Dansk korthorn. Når det netop er blevet den slags, hænger det sammen med, at Jens’ far havde den race. Den er nu fortrængt af andre racer; men der findes en lille forening for ”Dansk korthorn”, som Jens er formand for. Foreningen tæller ca. 40 medlemmer. Avlsmaterialet kommer fra fjerne steder i verden, og Jens sælger også dyr til udlandet. Racen har et meget roligt gemyt og kan let opnå en vægt på 1000 kg. Kødet er fint fedtmarmoreret og meget velsmagende.

Jens er meget glad for sine dyr og viser dem gerne frem. De befinder sig langt nede i bunden af det jordstykke, de græsser på; men Jens har en spand med kraftfoder, og godmodigt følger de efter ham for at komme op til fotografen.
Jens øser gerne af sin store viden om køerne. Han driver et solidt avlsarbejde med sæd fra hele verden. I vore dage lader det sig gøre at sortere sæden, så koen kun får kvier, hvis det er det, man ønsker. Selv om det er muligt at genteste dyrene, så de bedste gener går videre, så benytter man nu stadig den gode gamle metode, at lade dyrene teste af et dommerpanel ved et dyreskue/landsskue.

Som nævnt deltog Jens i årets dyreskue i Herning og vandt en førstepræmie. Han tragtede nu efter det højere – en ærespræmie; men det blev det ikke til, og Jens mener nu også, at det er godt med en smule ydmyghed fra formanden – ellers kunne der let blive noget snak mellem medlemmerne.

Da dyrene er kommet op til fotografen, må han indrømme, at der er tale om smukke, dejlige og rolige dyr, som Jens let kan komme til. Jens har held med avlsarbejdet og kan uden problemer afsætte alle de dyr, han avler.
Det var en dejlig oplevelse at gæste Jens og se hans dyr – Dansk korthorn. Trods navnet: korthorn, så var det ikke muligt at få øje på et eneste horn på dyrene. Jens forklarede, at hornene er avlet bort på racen, og det er der nu en stor tryghed i; for det er meget store dyr, der let kunne komme til at skade hinanden, hvis de havde store horn.

Ud over køer og får har Jens også dværghøns, som han selv ruger ud. Han elsker sine dyr og kan falde helt i staver, når han sidder og kigger ind i hønsegården. Køerne og kalvene er atter vandret tilbage til det græsstykke de kom fra, og fotografen havde stor glæde af at betragte de prægtige dyr og tale med deres ejer.

JH

Sidst opdateret: 06-07-2022
Kalender
11-10-2023 18:00
Koncert i Sædding Forsamlingshus
-----------------------------------

27-10-2023 09:30
Opstart i Minihøjskolen
-----------------------------------

29-10-2023 13:00
Søndagsaktivitet
-----------------------------------

10-11-2023 09:30
Minihøjskoledag i Rækker Mølle
-----------------------------------

24-11-2023 09:30
Minihøjskoledag i Rækker Mølle
-----------------------------------

26-11-2023 13:00
Søndagsaktivitet
Opslagstavlen
Design: MediaConnect